HMERA EXETASEWNΤη μέρα πριν τις εξετάσεις :

Αρχικά, για να αποδώσετε καλύτερα, θα πρέπει να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον οχτώ ώρες. Την ημέρα των εξετάσεων πρέπει να φάτε ένα καλό πρωινό που θα σας προσφέρει πνευματική διαύγεια και καλή επίδοση.

Το πρωινό :
Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό είναι απαραίτητο γιατί παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και επιπλέον εξασφαλίζει αυξημένη μνήμη και καλύτερη συγκέντρωση (γάλα με δημητριακά, ή φρυγανιές με λίγο βούτυρο & μέλι ή με λίγο τυρί, φρούτα ή φυσικό χυμό).

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να ξεκινήσει τις εξετάσεις του με άδειο στομάχι, γιατί αφενός υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και αφετέρου δε θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Συγκεκριμένα:
Σοκολάτα: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση, γι΄ αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο σ΄ αυτή την περίοδο (ειδικότερα από αυτούς που χαρακτηρίζονται από το «σύνδρομο του εθισμού στη σοκολάτα»). Επίσης, η σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο και καφεΐνη συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσης.
Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας υγείας, που είναι πλούσιο σε κακαόμαζα (και συνεπώς και στα ωφέλιμα συστατικά της σοκολάτας), αποτελεί μία καλή λύση για τους μαθητές- λάτρεις της σοκολάτας, μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο!
Αμινοξέα και αντιοξειδωτικά: Η επίδραση αυτή στον εγκέφαλο φαίνεται να σχετίζεται με την τόνωση και την καλή λειτουργία της μνήμης. Περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά.

Η ορμονική «έκρηξη» που συντελείται στον οργανισμό, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, μπορεί να επηρεάσει τόσο τη συγκέντρωση όσο και τη μνήμη. Για την αντιμετώπισή της θα βοηθήσει η βιταμίνη C, που περιέχεται στα εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C φαίνεται ότι συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει το στρες.
Επίσης, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, ο οργανισμός «καταναλώνει» γρηγορότερα τα αποθέματα μαγνησίου, γι’ αυτό και συνιστάται η αύξηση της κατανάλωσης των τροφών που το περιέχουν (π.χ. γαλακτοκομικά, μπανάνες).

Εκείνη τη μέρα

Σε κάποιο εμφανές σημείο του σχολείου, υπάρχουν αναρτημένα τα ονόματά των υποψηφίων και οι αίθουσες στις οποίες θα διαγωνιστούν. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι :

• Συγκεντρώνεστε στο προαύλιο και γίνεται η προσευχή.
• Κατόπιν ανεβαίνετε στις αίθουσες και κάθεστε στα θρανία που θα σας υποδείξουν οι καθηγητές. Να γνωρίζετε, πως αν έχετε δίδυμο αδελφό/-ή ή κάποιον συγγενή σας στην ίδια αίθουσα θα καθίσετε μακριά του.
• Οι επιτηρητές μοιράζουν τα τετράδια, στο εσωτερικό φύλλο των οποίων συμπληρώνετε τα στοιχεία σας, όπως είναι γραμμένα στο δελτίο εξεταζόμενου. Πρέπει να ελέγξετε αν τα τετράδια είναι καθαρά και αν έχουν όλα τα φύλλα.
• Οι επιτηρητές περνάνε και ελέγχουν για τυχόν λάθη και κολλάνε δύο αυτοκόλλητα με τον προσωπικό σας αριθμό στο εξώφυλλο. Πάνω σ΄ αυτόν τον αριθμό κολλάνε μια μαύρη αυτοκόλλητη ταινία.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, μπορείτε να βγείτε στο διάδρομο να χαλαρώσετε λίγο. Το δεύτερο κουδούνι δηλώνει πως ήρθαν τα θέματα και εσείς πρέπει να επιστρέψετε στα θρανία σας και να παραδώσετε ό,τι υλικό αφορά στις εξετάσεις.
Μπορείτε να συζητάτε χαμηλόφωνα, μέχρι να χτυπήσει το τρίτο κουδούνι. Τότε ο ένας από τους δύο επιτηρητές φέρνει τα θέματα και μόλις δοθούν οριζεται η ώρα έναρξης, λήξης και δυνατής αποχώρησης (περίπου 1,5 ώρα μετά την έναρξη) . Ξεκινάτε να γράφετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου για πρόχειρο. Μην ξεχάσετε να γράψετε τον τίτλο «Πρόχειρο». Θυμηθείτε, επίσης, να γράψετε το όνομά σας και στα φωτοτυπημένα θέματα. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ό,τι γράψετε στις φωτοτυπίες, δε θα βαθμολογηθεί.

Μόλις ολοκληρώσετε, διαβάστε καλά αυτά που έχετε γράψει, σιγουρευτείτε ότι έχετε μεταφέρει στο καλό όλες τις απαντήσεις. Χαλαρώστε λίγο και ελέγξτε ξανά. Όταν είστε σίγουροι ,παραδίδετε το γραπτό σας και ο επιτηρητής σάς ζητά να του υποδείξετε το σημείο που τελειώσατε, όπου υπογράφει. Αμέσως μετά τοποθετεί μια μαύρη ταινία στα στοιχεία σας και μπορείτε να αποχωρήσετε. Αν είστε προτελευταίος ,πρέπει να περιμένετε τον τελευταίο υποψήφιο να τελειώσει.
Αν χτυπήσει το κουδούνι λήξης και δεν έχετε τελειώσει, θα σας ζητηθεί να αφήσετε κάτω τα στυλό. Πρέπει να έχετε οπωσδήποτε ολοκληρώσει αυτά που θέλετε ,γιατί δε θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε. Συνήθως οι επιτηρητές σας ειδοποιούν λίγα λεπτά πριν. Μπορείτε να ζητήσετε να πάτε στην τουαλέτα και θα σας συνοδέψει ο αναπληρωτής επιτηρητής. Μην το παρακάνετε, γιατί θα κινήσετε υποψίες.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα,
Κάθε επιτυχία

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας
• Το δελτίο εξεταζόμενου.
• Την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
• Δυο στυλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα. Απαγορεύεται να γράφετε με στυλό που σβήνει εύκολα με γόμα.
• Όποιος επιθυμεί, μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό.
• Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα – «κόφτες» για τα κινητά.

Τι ΔΕΝ πρέπει να έχετε μαζί σας
Tο κινητό. Γι’ αυτό, μη ρισκάρετε ,παραδώστε το κινητό σας.
• Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ύψιστη κύρωση: θα του μηδενίσουν το γραπτό.
• Ακόμα και αν το έχετε κλειστό, αλλά χτυπήσει έστω κάποια ειδοποίηση ή το ξυπνητήρι, πάλι θα μηδενιστείτε.
• Τα ίδια ισχύουν για τα «σκονάκια» και την αντιγραφή.
• Τέλος, δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών.
• Απαγορεύεται η χρήση διορθωτικού (Blanco).